Dialekdaag 2024

 IS GEANNULEERD!

Dialekdaag 2023

Dialekdaag 

 
Op zondag 3 november staat de kleine concertzaal van de Hanenhof te Geleen in het teken van het Limburgs dialect. Tijdens de dialekdaag krijgen zowel kinderen als volwassenen een podium om hun talenten te tonen en het publiek te vermaken met Limburgse liedjes, poëzie en gewone alledaagse verhalen. Het Limburgs dialect heeft een rijke geschiedenis en wordt nog steeds met 'greutsj' gesproken door veel Limburgers. Wij vinden het belangrijk dat er een evenement georganiseerd wordt waarbij het dialect in al zijn glorie kan schitteren. 

Het belooft een gezellige sfeervolle middag te worden waarbij jong en oud samen kunnen genieten van de Limburgse cultuur en taal. Van prachtige zangstemmen tot aan de ontroerende verhalen, alles wordt in het Limburgs ten gehore gebracht. Ook wordt er een nieuw Limburgs woord van het jaar gekozen.

Het is bewonderenswaardig dat er zoveel mensen zijn die zich inzetten voor het behoud van het Limburgs dialect en deze middag is daar een perfect voorbeeld van. Het is mooi om te zien dat er nog steeds zoveel enthousiasme en passie is voor deze taal en cultuur. 
Greutsj en initiatiefnemers zijn allen begaan met de promotie van het Limburgs dialect. We willen met dit evenement niet alleen het dialect als taal in het zonnetje zetten maar ook aandacht vestigen op het belang en vooral behoud van het dialect en de Limburgse cultuur in het algemeen. 

Laat je meevoeren door al het moois dat de Limburgse dialect te bieden heeft. 

HISTORIE

 De Dialectdag, die sinds 1954 meer dan zestig jaar lang in Geleen plaatsvond, komt in oktober terug. Net zoals voorgaande keren houden ook nu kinderen maar ook volwassenen op het podium van de Hanenhof voordrachten in het Limburgs dialect. „We willen deze mooie taal in al zijn varianten in leven houden.”  

Bertha Paulissen

De voordrachten werden destijds beoordeeld door een jury. Deze bestond naast Clerkx jarenlang uit de Geleense dialectkenners Truus Pex, Zef Lemmens, Jan Ridderbeekx en Walter Buskens. Clerkx: „We keken er bijvoorbeeld naar of het dialect klopte en of het overtuigend werd voorgedragen. Het was altijd mooi om te zien, vooral als je verlegen kinderen op het podium zag opbloeien.”

De presentatie was jarenlang onder meer in handen van Bertha Paulissen. „Zij is de promotor van de Limburgse vastelaovesmuziek en medegrondlegger van het LVK”, zegt Michel van Dijke, die de dialectdag tevens organiseert. „Ook werkte ze van 1978 tot 1996 mee aan het opzetten van de dag. Bertha was mijn tante, nu zet ik deze traditie in haar voetsporen voort. Aan de kinderen met de mooiste voordrachten delen we dan ook de Bertha Paulissen-medaille uit.”

Wegens te weinig belangstelling is in 2015 een einde gekomen aan deze Dialectdag. Toch wordt de dag nu weer nieuw leven ingeblazen en daarmee ook het Limburgs dialect. „We willen deze mooie taal in al zijn varianten in leven houden”, aldus Van Dijke. 

Dialectkenners

Doel van de dag is om het Limburgs dialect te promoten. De organisatie is in handen van een vijfkoppige werkgroep, met daarin onder anderen de Geleense bekende liedjesschrijver Ben Erkens en Huub Clerkx, die eerder meewerkte aan een Sittardse en Geleense spellinggids en meer dan dertig jaar jurylid was van de Dialectdag.

„Deze dag werd in 1954 in het leven groepen door de Geleense burgemeester Johan van Banning”, zegt Clerkx. „De eerste jaren werd het gehouden in de Cinema Royal in de Groenstraat, vanaf de jaren zestig meestal in de Hanenhof. Tijdens de eerste edities droegen drie of vier leerlingen teksten voor, begin jaren zestig konden kinderen ook individueel optreden.”